falconvet1@gmail.com
Str. Vatra Luminoasa Nr. 108
Reptilele au devenit tot mai populare în rândul celor care îşi doresc un animal de companie, fie pentru ei înşişi, fie pentru copii. În teorie sunt mai uşor şi mai ieftin de întreţinut decât un câine sau o pisică, spre exemplu. În realitate însă, lucrurile nu stau chiar aşa.
Reptilele sunt animale cu nevoi deosebite, iar dacă ne dorim un companion sănătos, fericit şi longeviv, implicaţiile financiare şi nevoia de informare a proprietarilor sunt mari. Fie că vorbim despre amfibieni, şopârle, şerpi sau ţestoase, toate au câteva nevoi comune şi de bază: spaţiu suficient, căldură, umiditate, lumină, hrana potrivită şi desigur o sursă de apă proaspătă. Diferenţele survin în funcţie de specie şi rasă.
Vom încerca în cele ce urmează să atingem în linii mari nevoile comune vis-à-vis de cum trebuie să arate un terariu sau vivariu şi ce accesorii sunt necesare.
Este important să înţelegem că aranjarea habitatului joacă un rol major în buna adaptare a noului companion, iar aceasta ar fi ideal să o asigurăm încă de înaintea achiziţionării animalului. Deseori, mulţi noi proprietari pleacă din magazinele de tip pet shop cu informaţii incomplete sau eronate despre necesităţile animaluţului ales, ceea ce va conduce mai departe la o experienţă negativă sau chiar fatală pentru acesta.
Pentru început este bine să vă decideţi ce reptilă vă doriţi, să cunoaşteţi dimensiunile la care va ajunge la maturitate astfel încât să nu realizaţi ulterior că spaţiul casei nu este suficient şi pentru a nu schimba de-a lungul timpului mai multe terarii sau vivarii. De asemeni, luaţi în considerare că aveţi nevoie de un aşternut corespunzător – scoarţă a diverşi copaci pentru speciile care provin din zone temperate sau tropicale, nisip cu diverse granulaţii, roci şi pietre pentru speciile deşertice, plante şi ramuri pentru căţărat în cazul arboricolilor, dar şi asigurarea unor ascunzişuri.
Gecko leopard (Eublepharis macularius) – exemplu de terariu (1.) Exemplu habitat – Iguana verde (Iguana iguana) (2.)
Piton regal (Python regius) – terariu de dimensiune medie (3.) Dimensiunile ideale pentru habitatul şerpilor mari – ex. Boa constrictor (Boa constrictor) (4.)
Habitat creat pentru Ţestoase Ruseşti (Agrionemys horsfieldii) (5.)
Pentru a menţine la un nivel optim aceste necesităţi găsim pe piaţa de profil diverse accesorii: becuri cu efect de încălzire, heat paduri ce se pot ataşa pe lateralul sau dedesubtul terariului, pietre de încălzire, încălzitoare de imersie pentru ţestoasele acvatice. Nu este suficientă însă, doar montarea acestora. Veţi avea nevoie şi de 2 termometre plasate în zone diferite ale habitatului.
Deoarece atunci când amenajăm un terariu sau vivariu, acesta trebuie împărţit. Reptilele noastre trebuie sa aibă acces atât la o zonă caldă, cât şi la una “rece”. Astfel sursa noastră de căldură trebuie să fie într-unul din capetele habitatului şi să iradieze în aproximativ 2/3 din capacitatea acestuia, lăsând opţiunea de refugiu într-o zonă mai rece dacă animalul simte nevoia. Termometrele au rolul de a ne indica temperatura în cele două zone, dar şi de a ne avertiza în cazul defecţiunii sau ineficienţei sursei nostre de căldură. Astfel, un termometru ar trebui plasat în partea superioară a tancului, în zona rece, celălalt în zona caldă, la nivelul aşternutului.
Atenţie la activităţile şi curiozităţile animalului/animalelor! Accesoriile de acest gen pot răni animalul dacă sunt conectate la o sursă de curent sau dacă sunt ingerate spre exemplu; este de preferat să le fixaţi cât mai bine şi să ajustaţi poziţia lor în funcţie de animalul dumneavoastră.
Zonele caldă, respectiv rece sunt dispuse oblic, fiind direct influenţate de construcţia, înălţimea şi particularităţile animalului. Vom exemplifica mai jos.
Alături de temperatură, avem nevoie să controlăm şi nivelul umidităţii.
Aceasta variază de la specie la specie. Umiditatea este ceva mai greu de menţinut constant, spre deosebire de căldură. Pentru a monitoriza umiditatea veţi avea nevoie de un higrometru. În mod uzual este suficient unul singur, plasat în mijlocul tancului pentru o umiditate relativă, însă nu vă opreşte nimeni să folosiţi doua, respectând regulile prezentate pentru termometre.
Menţinerea umidităţii optime se poate face prin sprayerea aşternutului, prin surse de apă proaspătă (boluri) plasate parţial sau complet în zona caldă sau chiar prin metode automatizate (fântâni, sisteme ce imită ploaia, aparate de ceaţă etc), ultima opţiune fiind ideală pentru animalele din zonele tropicale ce necesită valori de până la 70-90% ale umidităţii relative.
Cameleon hidratându-se (7)
Majoritatea reptilelor au nevoie de raze UV – UVA şi UVB. Acestea fac parte din spectrul radiaţiilor solare şi… “nimic nu poate înlocui Soarele.” (DMV. Radu Boncea, FalconVet), însă dispunem de becuri ce pot asigura acest tip de radiaţii în magazinele de profil. Acestea au propria lor diversitate, în funcţie de putere, dacă îmbină cele două tipuri de radiaţii sau nu, adâncimea de penetrare etc. Deşi costul acestora nu este unul mic, este necesară schimbarea lor (dacă nu se ard între timp) la fiecare 6 luni.
De asemeni găsiţi şi lumini de zi, lumini de noapte sau becuri cu efect de încălzire şi lumină de zi sau de noapte. Vom detalia diferenţele în articolele următoare.
Lată câteva exemple din multiplele disponibile pe piaţă:
Bec ceramic de încălzire (8.) Bec UV şi de încălzire (9.) Bec cu UVB (10.)
Bec pentru noapte cu infrared (11.) Bec pentru noapte cu lumină selenară (12.)
Articol întocmit de:
Dr. Ana Georgiana Ivan
Clinica Veterinară FalconVet
DATE CONTACT
Telefon:
0726.715.714
Email:
falconvet1@gmail.com
Adresă:
Str. Vatra Luminoasa Nr.108
București
Program Clinică:
LUNI-VINERI 09:30 - 21:00
SAMBATA 10:00 - 18:00
NAVIGARE
Descoperiți FalconVet, partenerul dvs. de încredere în îngrijirea animalelor de companie din 2010! Echipa noastră experimentată este aici pentru a oferi îngrijire de înaltă calitate pentru o varietate de animale, inclusiv cele exotice. Animalele dumneavoastră iubite sunt în mâini bune.
Str. Vatra Luminoasa nr. 108, București
LUNI-VINERI 09:30 - 21:00 | SAMBATA 10:00 - 18:00
0726715714