falconvet1@gmail.com
Str. Vatra Luminoasa Nr. 108
Displazia de şold la câine este o afecţiune care se datorează laxităţii crescute a articulaţiei coxo-femurale.
Displazia de şold netratată provoacă apariţia timpurie a artritei la animalele de companie. Intervenţiile timpurii asupra displaziei de şold includ TPO-ul (Triple Pelvic Osteotomy) şi JPS-ul (Juvenile Pelvic Symphysiodesis). TPO-ul este în general făcut câinilor sub vârsta de 1 an, iar JPS-ul câinilor sub vârsta de 20 de săptămâni.
Durerea din zona articulaţiei coxo-femurale provoacă schimbări asupra motricităţii animalului, nivelului de activitate și confortului acestuia.
În mod normal, aceştia sunt prezentaţi cu semne de displazie de şold când sunt pui şi cu semne de osteoartrită când sunt adulţi.
Simptomele afectării articulaţiei coxo-femurale includ:
durere la nivelul membrelor posterioare (mers anormal cu membrele posterioare, cum ar fi favorizarea sprijinului pe unul dintre ele, în defavoarea celuilalt),
dificultate în ridicarea din poziţia de şezut,
inabilitatea sau dificultăţi în urcarea în maşina,
refuzul urcatului sau coborâtului de scări,
evitarea efortului fizic și tendinţa de a fi foarte obosit
nevoia de a sta în poziţie de şezi sau culcat după efort
În mare parte din cazuri, câinii au tendinţa de a sari cu ambele membre posterioare când aleargă (bunny-hop) şi tind să fie mai puţin activi decât alţi câini de vârsta lor.
Displazia de şold la câine se diagnostichează în urma consultului ortopedic şi a examenului radiologic. Pentru acesta, sedarea uşoara a animalului ajută în manipularea acestuia pe masa de radiografie fără a îi provoca durere, deoarece va fi nevoie ca acesta să stea în poziţie dorso-ventrală (pe spate) cu membrele posterioare întinse la maxim.
În cazul căţeilor foarte tineri, exista tehnici radiologice speciale pentru diagnosticul displaziei de şold, precum tehnica PennHip pentru evaluarea displaziei de şold la câini până în vârstă de 16 săptămâni.
Fig.1 – Examen radiologic bazin pentru diagnosticul displaziei de şold. A se observa valorile unghiului lui Norberg de sub 105° (se consideră o articulaţie coxo-femurală normală cea cu unghiul lui Norberg mai mare sau egal cu 105°)
Triple Pelvic Osteotomy (TPO) este o intervenție chirurgicală efectuată în special câinilor de talie medie și mare cu displazie de şold clinica în stadiu incipient.
Scopul operaţiei este sa elimine laxitatea articulației coxo-femurale, să îmbunătățească congruența articulară și să normalizeze stresul asupra articulaţiei coxo-femurale. Acest lucru ar trebui să ajute să prevină sau să reducă dezvoltarea osteoartritei.
TPO-ul implică tăierea unor oase din pelvis astfel încât fosa acetabulară să poată fi rotită peste capul femural; oasele tăiate vor fi stabilizate apoi cu o plăcuță din titaniu.Această intervenție ajută la obținerea unei mai bune acoperiri a capului femural de către fosa acetabulară, eliminând astfel laxitatea articulară.
Această procedură poate fi făcută simultan la ambele picioare, însa cel mai frecvent se preferă ca acestea sa fie făcute separat la o distanţă de 6-8 săptămâni. O dată cu apariţia artritei pe radiografii, operația TPO-ul nu mai poate fi făcută.
Fig.2 – Examen radiologic postoperator după intervenţia de TPO. A se observa diferenţa vizibilă de acoperire a capului femural de către cavitatea acetabulară între membrul asupra căruia s-a intervenit şi cel la care intervenţia nu a avut încă loc.
Candidații pentru TPO sunt de regulă câinii peste 15 kg și peste vârsta de 5 luni, însă rar peste vârsta de 1 an. Dacă laxitatea articulară este observată în urma examenului radiologic fără dezvoltarea de artrită secundară, de regulă TPO-ul reprezintă o opțiune ideală.
Ce se întâmplă dacă câinele meu nu este un candidat bun pentru TPO?
Din fericire, protezarea de șold sau rezecția de cap femural pot fi opțiuni excelente în cazul câinelui dumneavoastră pentru tratarea displaziei de șold. Acestea elimină durerea și redau funcția articulară la normal.
DATE CONTACT
Telefon:
0726.715.714
Email:
falconvet1@gmail.com
Adresă:
Str. Vatra Luminoasa Nr.108
București
Program Clinică:
LUNI-VINERI 09:30 - 21:00
SAMBATA 10:00 - 18:00
NAVIGARE
Descoperiți FalconVet, partenerul dvs. de încredere în îngrijirea animalelor de companie din 2010! Echipa noastră experimentată este aici pentru a oferi îngrijire de înaltă calitate pentru o varietate de animale, inclusiv cele exotice. Animalele dumneavoastră iubite sunt în mâini bune.
Str. Vatra Luminoasa nr. 108, București
LUNI-VINERI 09:30 - 21:00 | SAMBATA 10:00 - 18:00
0726715714