falconvet1@gmail.com
Str. Vatra Luminoasa Nr. 108
Înclinarea capului (torticolis iepuri) – la iepuri – reprezintă un simptom al unei patologii ce cuprinde în lista de diagnostice diferențiale următoarele afecțiuni (enumerate în ordinea prevalenței lor):
– Otita medie (sau empiemul bulei timpanice)
– Infecţia cu Encephalitozoon cuniculi
– Larva migrans cerebrală
– Intoxicaţiile
– Tumorile cerebrale
– Atacul vascular cerebral
– Trauma
– Contracția mușchilor cervicali
Datorită particularităților ce țin de specie, prevalența primelor două diagnostice este covârșitoare în cazul iepurilor (făcând diagnosticul a peste 90% din cazuri).
Este un organism unicelular aflat la limita clasificării biologice între protozoar şi fung, care este transmis de la iepure la iepure fie transplacentar, fie prin dejecţii (în special urină). Acesta are predilecţie pentru ţesutul renal, ochi (în special atunci când este transmis transplacentar) sau pentru ţesutul nervos din encefal.
În cazul afectării encefalului, acesta produce inflamaţia ţesutului (encefalită) şi simptome specifice în funcţie de zona afectată a encefalului: torticolis, nistagmus, pareza membrelor posterioare, etc.
Diagnosticul se va pune pe baza examenului serologic (măsurarea nivelului de anticorpi IgG şi IgM).
Implică infecţia cu formare de material purulent a bulei timpanice. De regulă acest lucru se produce fie ca şi consecinţă a unei otite externe netratate (partea vizibilă a canalului auricular) ce prin perforarea timpanului duce la migrarea bacteriilor în urechea medie, fie secundar unei infecţii respiratorii cronice (ex. sinuzită cronică) ce duce la migrarea bacteriilor prin canalul lui Eustachio (canal ce face legătura între nazofaringe şi bula timpanică) sau ca urmare a infecţiilor generalizate cu Pasteurella multocida.
În cazul infecțiilor avansate se poate descrie Sindromul Empiemului Capului la Iepure, în care sunt prezente infecţii în mai multe zone ale capului ce pot cuprinde: 1. Cavităţile nazale, 2. Cavităţile paranazale precum recesul maxilar, 3. Bula alveolară deformată în cazul abceselor dentare, 4. Bula timpanică
Diagnosticul otitei medii se bazează pe investigaţiile imagistice avansate precum CT şi RMN.
Astfel, in cazul iepurilor ce prezintă torticolis, în urma consultului clinic şi a istoricului acestora diagnosticul se va baza pe serologia pentru Encephalitozoon cuniculi şi CT/RMN.
În cazul diagnosticului de Encephalitozoon cuniculi tratamentul se va focusa pe reducerea inflamaţiei produse de acesta şi reducerea infecţiei cu acest microorganism, însă animalul va rămâne purtător toată viaţa riscând ca în perioade de imunosupresie (cauzate de stres sau alte boli) să revină simptomele produse de acesta.
În cazul otitei medii singurul tratament viabil la ora actuală este cel chirurgical, tratamentul medicamentos cu antibiotice fiind în marea majoritate a cazurilor insuficient pentru rezolvarea problemei.
Printre cele mai folosite tehnici chirurgicale se enumeră: LBO (Lateral Bulla Osteotomy), PECA-LBO (Partial Ear Canal Ablation and Lateral Bulla Osteotomy) şi TECA-LBO (Total Ear Canal Ablation and Lateral Bulla Osteotomy). Aceste tehnici implică deschiderea bulei timpanice pe la nivelul timpanului şi a cartilajului scutiform, lărgirea acestui orificiu şi marsupializarea ţesutului adiacent la el pentru a permite eliminarea materialului purulent de la acest nivel şi flushing-ul continuu al zonei. În funcţie de tehnica aleasă pentru iepuraş se poate opta şi pentru rezecția parţială sau totală a canalului auricular în cazul stenozei acestuia sau prezenţei infecţiilor sau formaţiunilor tumorale la acest nivel.
Intervenţia chirurgicală la nivelul bulei timpanice prezintă o rată de succes descrisă în literatură de până la 90% în tratarea otitei medii la iepure, coinfecţiile sau prezența Sindromului Emfizemului Capului la Iepure reducând acest procent și necesitând de cele mai multe ori un tratament mult mai agresiv ce poate implica rhinotomia, extracții dentare, marsupializarea abceselor submandibulare, apiectomii, etc.
DATE CONTACT
Telefon:
0726.715.714
Email:
falconvet1@gmail.com
Adresă:
Str. Vatra Luminoasa Nr.108
București
Program Clinică:
LUNI-VINERI 09:30 - 21:00
SAMBATA 10:00 - 18:00
NAVIGARE
Descoperiți FalconVet, partenerul dvs. de încredere în îngrijirea animalelor de companie din 2010! Echipa noastră experimentată este aici pentru a oferi îngrijire de înaltă calitate pentru o varietate de animale, inclusiv cele exotice. Animalele dumneavoastră iubite sunt în mâini bune.
Str. Vatra Luminoasa nr. 108, București
LUNI-VINERI 09:30 - 21:00 | SAMBATA 10:00 - 18:00
0726715714